İçeriğe geç

500 TL Üzeri Tüm Siparişlerde Kargo Bedava

0 850 308 0 803 - (Hafta içi 09:00 - 18:00)

Beden Ölçüsü Nasıl Alınır?

23 Feb 2024 4 Yorumlar

Göğüs, bel, basen ve iç dikiş ölçülerinizi hatasız bir şekilde bilmeniz, vücudunuza mükemmel oturan kıyafetlere sahip olmanızın anahtarıdır. Omuz genişliği, kol uzunluğu ve iç bacak boyu da dahil, diğer ölçülerin bilinmesi çok faydalı olacaktır. Bu makalede paylaşacağımız birkaç ipucu, ölçülerinizi çok kolay ve doğru bir şekilde almanızı sağlayacaktır. Hadi başlayalım!

ÖN HAZIRLIK

Beden Ölçüsü Nasıl Alınır?

Doğru iç çamaşırları ve ince bir kat giysi giyin. Kaymaya direnç göstereceğinden, çıplak ten üzerinde mezurayı hareket ettirmek zordur. Bu zorluk, hatalı ölçüme neden olacaktır. Bunun yerine, mezuranın üzerinde kolayca kayabileceği ince bir kıyafet giymeyi tercih etmek daha uygundur. İnce bir tişört veya askılı bir büstiyer ve tayt uygun olacaktır. Kıyafetlerinizin altında farklı iç çamaşırları kullanmak, farklı ölçüm sonuçlarına neden olacaktır. Almayı düşündüğünüz kıyafetle birlikte giymeyi planladığınız sütyeni giymeyi unutmayın. Eğer bir Abiye Elbise alacaksanız farklı bir sütyen, Günlük Elbise alacaksanız farklı bir sütyen kullanmayı ya da hiç sütyen kullanmamayı tercih edebilirsiniz.

  • Ölçülerinizi hatasız almak için iç çamaşırlarınızın sıkmadığından emin olun.
  • Kıyafetinizin altına vücut şekillendirici bir iç çamaşırı giymeyi planlıyorsanız, sadece onu giyin.
  • Genel ölçüler alıyorsanız, günlük iç çamaşırlarınızı doğru şekilde temsil eden iç çamaşırları seçin. Örneğin, her zaman destekli sutyen takıyorsanız veya yalnızca spor sutyeni giyiyorsanız, bunlardan birini giyin.
  • Ölçülerinizi artıracağından sweatshirt gibi çok kalın bir şey giymeyin.

Topuklu Ayakkabı

Etek boyu veya iç dikiş ölçümleri için doğru topuk yüksekliğine sahip ayakkabılar giyin. Bu özellikle bir elbise veya pantolon için ölçüm alırken önemlidir. Etek ucunun çok kısa olmasını önlemek için, kıyafetlerinizle giymeyi planladığınız ayakkabıları veya benzer yükseklikte bir çifti ayağınıza geçirin.

  • Bir Uzun Abiye Elbise için ölçü alıyorsanız ve bu etkinlik için bir çift 10 cm yüksek topuklu ayakkabı sipariş ettiyseniz, 10 cm yüksek topuklu benzer bir çift ayakkabı giyin.
  • Kıyafetlerinizi kıvırmak istemiyorsanız, ölçü alırken doğru ayakkabıları giymek faydalı olacaktır. Topuklu ayakkabı giymek duruşunuzu ve dolayısıyla ölçülerinizi değiştirir. Bu nedenle vücudunuzun ölçülerini, kıyafetlerinizin içinde olduğu şekliyle almak en iyisidir.

Beden Ölçüsü Nasıl Alınır?

Ayaklarınız kalça genişliğinde açık ve başınız yukarıda olacak şekilde dik durun. Doğru duruş, hatasız bir ölçümün anahtarıdır. Ayaklarınız arasında en az 15 cm mesafe olacak şekilde ağırlığınızı her iki ayağınıza eşit şekilde dağıtın. Ağırlığınızı bir tarafa kaydırmayın veya dizlerinizi bükmeyin. Aksi takdirde ölçüleriniz bozulur. Aşağıya bakıp başınızın üzerine eğilmek yerine doğrudan ileriye bakmaya odaklanın.

  • Düz durmaya ara vermeniz gerekiyorsa sorun değil! Vücudunuzu rahatlatmak için bir an duraklayın veya devam etmeden önce bir süre oturun.
  • Mezurayı görmek için eğilmek ve aşağıya bakmak ya da arkadaşınızın iç dikiş ölçümüne yardım etmesini izlemek gerçekten cazip gelebilir. Bu dürtüye direnin!
  • Odaklanmanıza yardımcı olmak için duvarda bir nokta seçin ve bir kitabı kafanızda dengeliyormuş gibi yapın. Aynanın önünde duruyorsanız kendinizle göz teması kurun.

Mazura

Yumuşak bir mezura kullanın. Yumuşak kumaş veya plastikten üretilen mezuralar tuhafiyelerde ve internette düşük fiyatlara kolayca bulunabilir. Bazı mezuralar serbest bir şekilde dururken, diğerleri geri çekilebilir makara olarak satılır.

  • Cetvel veya metal şerit metre esnek olmadıkları için beden ölçüsü almaya uygun değildir.
  • Çok eski bir mezurayı kullanmayın. Malzemesi uzamış olabilir ya da üzerindeki rakamlar silik olacağından hatalı okunabilir.

Beden Ölçüsü Nasıl Alınır

Vücudunuzun çevresini ölçerken mezurayı tamamen düz tutun. Göğüs, bel ve basen ölçümlerinin yanı sıra diğer yatay ölçümleri alırken, mezurayı vücudunuzun etrafına sararken her taraftan aynı seviyede tutmak önemlidir.

  • Ölçümü onaylamadan önce şeridin her yerde düz olup olmadığını bir kez daha kontrol edin. Tam boy aynaya bakmak, mezura şeridinin yere paralel mi yoksa bir tarafa doğru eğik mi olduğunu belirlemenize yardımcı olacaktır. Mezuranın tamamen düz olduğundan emin olmak için aynaya bakarken vücudunuzu döndürün.
  • Yere paralel durmayan kısımları düzeltmek için parmaklarınızı mezura şeridinin altına kaydırarak duruşunu ayarlayın.

Ölçüm yaparken mezuranın sıfır noktasından başlayın. Bel ölçüsü gibi yatay bir ölçüm yapıyorsanız, bu ucu vücudunuzun ortasına yerleştirin ve mezuranın geri kalanıyla ölçüm bölgesini sarın. Veya iç dikiş gibi bir uzunluk ölçümü yapıyorsanız, mezuranın ucunu başlangıç noktasında tutun ve şeridin geri kalanını durma noktasına ulaşana kadar vücudunuz boyunca çekin.

  • Çevre ölçüsü alıyorsanız mezuranın sıfır noktasına kavuştuğu yer; boy ölçüsü alıyorsanız mezuranın durma noktası ölçüm sonucunuz olacaktır.
  • Eğer dikkat etmezseniz ölçüme mezuranın sonundan başlayabilirsiniz. Bu size inandırıcı ölçümler verebilir ancak bunlar yanlış olacaktır.

Göğüs Ölçüsü Alma

Mezurayı doğru noktadan sıkın ve göz hizanıza kadar getirin. Eğer doğrudan ileriye bakmanız gerekiyorsa, mezurayı nasıl görmeniz gerektiğini merak edebilirsiniz. Bunun basit bir hilesi var! Doğru pozisyonda ve dümdüz ileriye bakarken, başparmağınız ve işaret parmağınızla mezurayı sıfır noktasına denk gelen çizgiden sıkıca tutun. Daha sonra mezurayı göz hizanıza getirip hangi ölçüden sıktığınızı görün.

  • Mezurayı sıkı tutarak şeridi vücudunuzun etrafından serbest bırakın ve daha yakından bakmak için yukarı kaldırın.
  • Baş parmağınızın mezurada hangi çizgide bulunduğunu kontrol edin ve bunu ölçüm sonucunuz olarak kullanın.
  • Örneğin, baş parmağınızın ucu mezurada 79,4 cm gösteriyorsa bunu ölçüm sonucunuz olarak yazın.

Kalem ve Not Kağıdı

Ölçülerinizi yazmak için bir liste hazırlayın. Ölçüme başlamadan önce basit bir Ölçü Tablosu oluşturun. Birinci sütuna ölçüm alacağınız kısımların adlarını yazın. İkinci sütun boş olmalı ve ilerledikçe her ölçüyü buraya yazmalısınız.

  • İlk sütununuz "Göğüs, Bel, Basen, vs." kadar basit olsa bile bunları yazmanız yine de yararlı olacaktır. Sayıları, özellikle de küsüratlı olanları unutmak çok kolaydır. Hafızanıza güvenmeyin!
  • Çok fazla ölçüm yapıyorsanız, bir arkadaşınızın sonuçları sizin için yazması faydalı olabilir. İsterseniz bilgisayarınızdan bir Ölçüm Tablosu yazdırın. Böylece vücudunuzun her bir kısmının ölçülerine her zaman kolaylıkla ulaşabilirsiniz.

GÖĞÜS ve GÖĞÜS ALTI ÖLÇÜSÜ NASIL ALINIR?

Göğüs Ölçüsü Alma

Mezurayı göğsünüzün en geniş kısmına sarın. Mezuranın başlangıç noktasını vücudunuzun ön orta kısmında, göğüslerinizin en geniş kısmıyla aynı hizada tutarak başlayın. Mezurayı kolunuzun altından geçirin, sırtınızı sarın ve ön uçla buluşacak şekilde öne getirin.

  • Göğsün en geniş kısmı genellikle meme uçları hizasındadır.
  • Mezura şeridini düz ve yere paralel konumlandırın.
  • Mezurayı ön uçla buluştuğu yerden sıkıştırın ve çıkan sayıyı tablonuza göğüs ölçünüz olarak kaydedin.

Göğüs Altı Ölçüsü Alma

Mezurayı sütyeninizin tabanına sararak göğüs altı ölçünüzü alın. Göğüs altı ölçümü için mezurayı göğüslerinizin altında bulunan, sutyeninizin alt kısmının yer aldığı bölgeye hizalayın. Aynı tekniği kullanarak mezurayı ön orta noktaya yerleştirin, sırtınızın etrafına, kollarınızın altına sarın ve bandın ön uçla buluştuğu yeri sıkıştırın.

  • Eğer bir sütyen ölçüsü alıyorsanız, bu çıkan sonuç beden ölçünüz olacaktır.
  • Beden ölçünüz ile göğüs ölçünüz arasındaki fark ise kap (cup) ölçünüzdür.

Sütyen ölçünüzü belirlemek için Sütyen Ölçüsü Nasıl Alınır başlıklı makalemizi inceleyebilirsiniz.


KOL BOYU ÖLÇÜSÜ NASIL ALINIR?

Kol Uzunluğunu Ölçme

Kol uzunluğunu bulmak için mezurayı bükülmüş kolunuz boyunca uzatın. Bir arkadaşınızdan bu konuda size yardımcı olmasını isteyin. Dirseğiniz 90 derecelik bir açıyla bükülü ve eliniz kalçanızın üzerinde olacak şekilde ayakta durun. Arkadaşınıza mezuranın ucunu kolunuzun arka kısmının ortasına hizalamasını söyleyin. Mezurayı omuz ucunuzdan, dirseğinizin üzerinden aşağıya, bileğinize kadar uzatmasını isteyin. Bilek kemiğinizde durabilir. Bu ölçüyü kol uzunluğunuz olarak kaydedin.

  • Bu tam bir ölçüm olmalıdır; parçalı ölçüm yapmayın.

PAZU ÖLÇÜSÜ NASIL ALINIR?

Kol Genişliği Ölçüsü Alma

Pazu ölçüsü için üst kol çevresini ölçün. Kolunuzu vücudunuzdan biraz uzakta tutun. Üst kolunuzun en geniş kısmına bir mezura sarın. Uçların birleştiği yerdeki değeri Pazu Ölçüsü olarak kaydedin.

  • Ismarlama bir Gömlek, Bluz veya Uzun Kollu Elbise sipariş ederken bu ölçüyü kullanın.
  • Mezurayı biraz gergin tutun ancak cildinize batmasına izin vermeyin. Rahatlık için şeridin arkasına 1 veya 2 parmağınızı kaydırabildiğinizden emin olun.
  • Özellikle büyük kaslarınız varsa, bu ölçümün esnememiş ve esnetilmiş versiyonlarını kaydetmek isteyebilirsiniz.

OMUZ GENİŞLİĞİ ÖLÇÜSÜ NASIL ALINIR?

Omuz Genişliği Ölçüsü Alma

Omuz genişliğiniz için sırtınızdan omuzlarınız arasındaki mesafeyi kontrol edin. Dik durun ve omuzlarınızı serbest bırakın. Bir arkadaşınızın mezuranın başlangıç ucunu omzunuzun dış kenarında tutmasını isteyin. Şeridi sırtınızdan diğer omzunuzun dış kenarına kadar uzatmasını söyleyin. Mezura yere paralel olmalıdır. Bu mesafeyi omuz genişliği ölçüsü olarak kaydedin.

  • Omuz ölçüsü çoğunlukla ısmarlama gömlek, bluz, ceket ve elbise sipariş ederken kullanılır.
  • Bu ölçümü kendi başınıza alıyorsanız mezurayı yerine yerleştirirken kollarınızı yukarı kaldırabilirsiniz. Ancak ölçüyü belirlemek için şeridi sıkıştırırken dirseklerinizi vücudunuza yakın tutun.
  • Ön omuz genişliğiniz için aynı işlemi önde de uygulayın.

ELBİSE UZUNLUĞU ÖLÇÜSÜ NASIL ALINIR?

Elbise Uzunluğu Ölçüsü Alma

Elbisenizin uzunluğunu omzunuzdan istediğiniz etek uzunluğu çizgisine kadar ölçün. Sırtınız düz ve bacaklarınız kalça genişliğinde açık olacak şekilde ayakta durun. Bir arkadaşınızın mezuranın ucunu omzunuzun üst kısmında tutmasını sağlayın. Mezurayı vücudunuzun ön kısmı boyunca, göğüslerinizin üzerinden geçerek istediğiniz etek çizgisine kadar uzatmasını isteyin.

  • Etek uzunluğu ölçüsü almak için de aynı işlemi uygulayabilirsiniz. Ancak, ölçüme omzunuz yerine doğal belinizden başlayın.

DOĞAL BEL ÇİZGİSİ NASIL BULUNUR?

Doğal Bel Ölçüsü Alma

Doğal belinizi tespit edin. Bunun için, dik dururken öne veya yana doğru eğilin ve vücudunuzun nerede kırıldığını not edin. Bu nokta sizin doğal belinizdir. Gövdenizin en dar kısmıdır ve genellikle göğüs kafesiniz ile göbek deliğiniz arasında yer alır.

  • Belinizle ilgili çok sayıda ölçüm almayı planlıyorsanız, belinizin doğal çevresine ince bir ip bağlamak kullanışlı olabilir. Bu şekilde tekrar tekrar bulmanıza gerek kalmaz!

BEL ÖLÇÜSÜ NASIL ALINIR?

Bel Ölçüsü Alma

Mezurayı doğal belinizin etrafına sararak bel ölçünüzü bulun. Şeridi belinizin çevresine sararken yere paralel tutun. Yanlış ölçüme yol açacağından, nefesinizi tutmayın veya karnınızı içeri çekmeyin. Mezurayı çok sıkı çekmediğinizden emin olun.

  • Çok sıkı çekilmediğinden emin olmak için 2 parmağınızı şeridin altına kaydırın.
  • Eğilmeden veya aşağıya bakmadan, mezurayı birleştiği yerden sıkıştırın. Çıkan sayıyı bel ölçünüz olarak kaydedin.

BASEN ÖLÇÜSÜ NASIL ALINIR?

Basen Ölçüsü Alma

Basen ölçünüzü almak için mezurayı kalçanızın en geniş kısmına sarın. Basen ölçüsü alt bedeninizin en geniş kısmını ifade eder ve bu kısım genellikle doğal belinizin yaklaşık 18 ila 23 cm altında yer alır. Bu, pelvisinizin oldukça aşağısında olabilir. Mezurayı önde tutarken yere paralel tutun, vücudunuzun arka kısmına doğru uzatın ve önde buluşacak şekilde uzatın.

  • Basen ölçümünü yanlış yapmak yaygın bir durumdur. Bunu önlemek için mezuranın yere paralel olduğundan ve kalçanızın en geniş kısmını ölçtüğünüzden emin olun.
  • Genel eğilim, ölçümü kalça kemikleri hizasından gerçekleştirmektir. Ancak bu hatalı bir ölçüm sonucu verir. Vücudunuzun o kısmı genellikle baseninizden daha dardır.

İÇ BACAK BOYU NASIL ÖLÇÜLÜR?

İç Bacak Boyu Ölçümü

İç bacak boyunuzu ölçerek iç dikiş uzunluğunu öğrenin. Bu ölçüm için bir arkadaşınızın yardımını alın. Ayaklarınız kalça genişliğinde açık olacak şekilde dik durun ve mezurayı kasıklarınızın en yüksek noktasında tutun. Arkadaşınız mezuranın ucunu bacağınızın iç kısmına konumlandırmalıdır. Standart iç dikiş ölçüsü almak için mezurayı ayak bileği kemiğinize kadar uzatmalıdır.

  • Bir pantolon için ölçü alıyorsanız, arkadaşınızın mezurayı paça ucunun oturmasını istediğiniz yere kadar getirmesini sağlayın.
  • Ayakkabınızın topuk yüksekliğini hesaba katmayı unutmayın.
  • Örneğin, topuklu ayakkabıyla giyeceğiniz geniş paçalı bir Palazzo Pantolon için ölçü alıyorsanız, ayakkabılarınızı giyin ve arkadaşınızın mezurayı zeminde yaklaşık 1 cm yüksekliğe kadar uzatarak ölçü almasını sağlayın.

Peki siz bu konu hakkında neler düşünüyorsunuz? Beden Ölçüsü Nasıl Alınır başlıklı makalemizi faydalı buldunuz mu? Görüşlerinizi aşağıdaki Yorumlar kısmından bizimle paylaşabilirsiniz.

Önceki Yazı
Sonraki Yazı

4 Yorumlar

27 Feb 2024 Perihan S.

Saatlerdir bu konuda araştırma yapıyorum. Bu kadar net bir anlatım görmedim. Emeği geçenlerin ellerine sağlık.

24 Feb 2024 Defne K.

Ayy süper olmuş bu yazı.

24 Feb 2024 Beren K.

Süper bir yazı :) teşekkür ederim. Birazdan Hox’s Payetli Tek Omuzlu Mini Abiye Elbise alacağım. Bedeninden tereddüt ediyordum ama artık eminim.

24 Feb 2024 Sevim G.

Harikasınız! O kadar çok işime yaradı ki. Emeği geçenlere teşekkür ederim.

Yorum bırakın

Yorumların yayınlanmadan önce onaylanması gerektiğini lütfen unutmayın.

Abone olduğunuz için teşekkürler!

Kayıt işlemi gerçekleştirilemedi!

Alışveriş yap

Seçenek Seçiniz

Edit Option
Sorularınız mı var?
Gelince Haber Ver
this is just a warning
Giriş Yap
Hoxs WhatsApp iletişim